چابهار، تنها بندر اقیانوسی ایران، در جنوب شرقی استان سیستان و بلوچستان قرار دارد و بهعنوان یکی از زیباترین و پرجاذبهترین مقاصد گردشگری ایران، هر ساله مسافران بسیاری را به خود جذب میکند. این شهر که در میان کوه و دریا جای گرفته است، مجموعهای از جاذبههای تاریخی، طبیعی و فرهنگی را در خود جای داده که هر یک به تنهایی میتواند دلیلی برای سفر به این مقصد جذاب و تماشایی باشند. انرژی چابهار مانند انرژی ای است که در جزیره هرمز در منار مردم بومی دوست داشتنی حس میکنیم، در این مطلب قصد داریم شما را با ۲۰ تا از بهترین جاهای دیدنی چابهار آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
کوههای مریخی چابهار
کوههای مریخی چابهار، معروف به کوههای مینیاتوری، از معروفترین جاهای دیدنی چابهار هستند. این کوهها که در فاصله ۴۰ تا ۵۰ کیلومتری از شهر چابهار قرار دارند. در اثر میلیونها سال فرسایش شکل گرفتهاند. این منطقه از لحاظ زمینشناسی به «بد لند» معروف است، به این معنی که از نظر چراگاهی یا کشاورزی ارزشی ندارد اما با ترکیبی از ماسه و خاک رس جلوهای فرازمینی دارد. همچنین وجود فسیلهایی از صدفها و ماهیها در این کوهها نشان میدهد که منطقه زمانی زیر آب بوده است. کوههای مریخی ارتفاعی بین ۲۰ تا ۱۰۰ متر دارند و با رنگهای متغیر و فرمهای عجیب خود، یادآور ناهمواریهای سطح مریخ هستند که در هیچ نقطه دیگری از ایران یافت نمیشود.
تالاب لیپار
تالاب لیپار، شناخته شده به نام تالاب صورتی، یکی از جذابترین جاهای دیدنی چابهار است که در فاصله ۲۰ کیلومتری شرق این شهر واقع شده است. این تالاب به دلیل رنگ صورتیاش که ناشی از وجود پلانکتونها و جلبکهای صورتی است، شهرت دارد. علاوه بر این، تالاب لیپار محل کوچ زمستانی برخی پرندگان مهاجر مانند فلامینگو، پلیکان و مرغابی است. در حوالی تالاب، علاوه بر تماشای منظره زیبا و عکاسی، فعالیتهایی مانند پرندهنگری و شترسواری نیز امکانپذیر است. لازم به ذکر است که امکانات تفریحی متعددی در این منطقه وجود ندارد، اما طبیعت بکر و منحصربهفرد آن جبرانکننده این کمبود است.
گلافشان
کوه گلافشان چابهار، پدیدهای زمینشناسی در بندر تنگ است که به دلیل فعالیتهای تکتونیکی و وجود ذخایر نفتی در زیر زمین شکل گرفته است. این منطقه شامل سه تپه است که یکی از آنها فعال بوده و گل خاکستری را از دهانههای خود پرتاب میکند. گلافشانها علاوه بر جذابیتهای زیباییشناختی، دارای خواص درمانی برای پوست هستند و در سفالگری کاربرد دارند. این پدیده طبیعی شگفتانگیز در دشت وسیع کهیر و در فاصله تقریبی 100 کیلومتری شهر چابهار واقع شده است. گلافشان به دلیل ویژگیهای منحصربهفردش بهعنوان «دومین ژئوپارک خاورمیانه» شناخته میشود و یکی از جاهای دیدنی چابهار به شمار میآید.
ساحل صخرهای چابهار
ساحل صخرهای که به نام ساحل دریا بزرگ نیز شناخته میشود، یکی از زیباترین و منحصربهفردترین جاهای دیدنی چابهاراست. این ساحل با صخرههایی مستحکم و زیبا که از سنگهای آهکی، ماسهسنگ و گرانیت تشکیل شدهاند، ایجاد شده و محلی برای نمایش شگفتانگیز موجهای دریای عمان است. ارتفاع موجها در این ساحل گاهی تا ۱۵ متر میرسد، بهخصوص هنگام وزش بادهای موسمی. این ساحل همچنین به دلیل پوشش خزههای زیبا بر روی صخرهها و تنوع زیستی مانند خرچنگها، لاکپشتها، ستارههای دریایی و مرغان دریایی شناخته شده است. بااینحال، به دلیل وجود صخرههای بلند و موجهای خروشان، شنا در این ساحل توصیه نمیشود.
جنگل حرا
جنگل حرا چابهار که در ناحیه ساحلی خلیج گواتر و نزدیک به محل ریزش رودخانه باهوکلات به دریای عمان قرار دارد، یکی از جاهای دیدنی چابهار به شمار میآید. این جنگل، بهعنوان بخشی از اکوسیستمهای حفاظتشده، زیستگاه بسیاری از گونههای جانوری و پرندگانی چون فلامینگو، مرغ ماهیخوار و عقاب است. درختچههای حرا که در مردابهای مناطق گرمسیری میرویند، قادر به تصفیه آب شور و تبدیل آن به محیطی مساعد برای رشد گونههای مختلف جانوری هستند. این جنگلهای مانگرو نهتنها به دلیل زیباییهای طبیعیشان، بلکه به خاطر ارزشهای اکولوژیکی و حفاظت از تنوع زیستی مهم هستند.
منطقه حفاظت شده گاندو
منطقه حفاظتشده گاندو یکی از مناطق مهم از نظر زیستمحیطی در ایران و از جاهای دیدنی چابهار به شمار میآید. این منطقه، زیستگاه اصلی تمساح پوزه کوتاه ایرانی است. گاندوها که به نام علمی Crocodylus palustris شناخته میشوند، تنها گونه تمساح هستند که در ایران یافت میشوند و دلیل خطر انقراضی که با آن مواجه هستند، از اهمیت بالایی در منطقه برخوردارند. گاندوها در آبگیرهای کمعمق مسیر رودخانه سرباز و رودخانه باهوکلات زندگی میکنند و با تنوع گونههای جانوری این منطقه بهعنوان یکی از نقاط کلیدی اکولوژیکی ایران شناخته میشود.
درخت مکرزن
درخت مکرزن که با نامهای درخت انجیر معابد، درخت لور و درخت انجیر هندی نیز شناخته میشود، یکی از جاهای دیدنی چابهار و روستاهای اطراف آن به شمار میرود. درختان کهنسال مکرزن با برگهای پهن خود که به پایین سرازیر میشوند و میان شنها ریشه میدوانند، قدمتی بیش از صد سال دارند. این درختان معمولاً در نزدیکی معابد و زیارتگاهها رشد میکنند و به اعتقاد برخی، با فرهنگ و مذهب بودایی ارتباط دارند. شما میتوانید این درختان زیبا و عجیب را در روستاهایی مانند رمین، تیس و لیپار در نزدیکی چابهار مشاهده کنید.
مسجد جامع تیس
مسجد جامع تیس، واقع در روستای تاریخی تیس یکی دیگر از جاهای دیدنی چابهار محسوب میشود. این مسجد که گفته میشود قدمت آن به حدود 1250 سال پیش بازمیگردد، یکی از قدیمیترین مساجد ایران است و طبق برخی روایات، دومین مسجد ساخته شده در ایران پس از اسلام بهحساب میآید. معماری مسجد جامع تیس، به دلیل تزئینات رنگارنگ و شیوههای معماری شبیه به مساجد کشورهای پاکستان و هند، بسیار جالب است. این مسجد دارای یک مناره بلند است و صحن آن با رنگهای سبز و قرمز و شیشهکاریهای زیبا تزئین شده است و به خاطر جایگاه تاریخی و مذهبیاش مورد توجه گردشگران نیز هست.
بندر بریس
بندر بریس با صخرههای خیرهکننده و سواحل زیبای خود، یکی از زیباترین جاهای دیدنی چابهار است. این بندر که در ۶۰ کیلومتری شرق چابهار قرار دارد، با صخرههای مرجانی و تراس مانند خود که تا ۱۰ متر ارتفاع دارند، مناظر خیرهکنندهای از دریای عمان را فراهم میآورد، اما بازدیدکنندگان باید در هنگام قدم زدن بر روی این صخرهها احتیاط کنند، زیرا ممکن است ناپایدار باشند. روستای بریس در نزدیکی این بندر، به دلیل فعالیتهای ماهیگیری و تجارت بندرگاهی شکل گرفته است و به ساکنین آن مید گفته میشود. بندر بریس با کوههای مریخی در شمال و دریای عمان در جنوب احاطه شده و تجربهای بینظیر از طبیعت بکر را به گردشگران عرضه میکند.
موزه محلی چابهار
موزه محلی چابهار که در ساختمان قدیمی فرمانداری این شهر واقع شده است، از دوران قاجار بهجای مانده و اکنون بهعنوان موزهای برای نمایش تاریخ و فرهنگ منطقه فعالیت میکند. این موزه دارای دو طبقه است و در بخشهای مختلف موزه آثار دوران پیش از تاریخ، دوران تاریخی و دوران معاصر به نمایش گذاشته شده است، علاوه بر این کوزه شامل بخش مردمشناسی و کتابخانه نیز میشود. در موزه میتوان تابلوهایی از خلیجفارس و دریای عمان، مشاهده کنید و درباره پوشش گیاهی و گونههای جانوری منطقه اطلاعات کسب کنید. این موزه که از جمله جاهای دیدنی چابهار است فرصتی منحصربهفرد برای بازدیدکنندگان فراهم میکند تا با فرهنگ و تاریخ منطقه بیشتر آشنا شوند.
بازار سنتی بلوکان
بازار سنتی بلوکان که به بازار مادربزرگان هم شهرت دارد، یکی از مقاصد خرید محبوب و جاهای دیدنی چابهار است. این بازار، معروف به تنوع بالای اجناسش، در خیابان اصلی چابهار واقع شده و روزانه میزبان هزاران نفر از افراد محلی و گردشگران است. در گذشته، این بازار بیشتر توسط زنان مسن اداره میشد، اما امروزه زنان و مردان در هر رده سنی در آن فعالیت دارند. در بازار بلوکان میتوانید انواع پوشاک زنانه و مردانه، سریگ یا روسری، صنایعدستی محلی مانند سوزندوزی و سایر محصولات را با قیمت مناسب پیدا کنید. این بازار به دلیل حضور زنان بومی که محصولات دستساز خود را عرضه میکنند، شهرت دارد و محلی محبوب برای خرید صنایعدستی و سوغاتی است.
تلگرافخانه انگلیسیها
تلگرافخانه انگلیسیها در چابهار، یکی از قدیمیترین بناهای مدرن این شهر از جاهای دیدنی چابهار است که در اواخر دوره قاجار توسط انگلیسیها ساخته شده. این ساختمان در خیابان مولوی واقع شده و بازدید از آن رایگان است. معماری ساختمان شامل رواقهای هلالی دور تا دور، سقفهای چوبی و سایهبانهای شیروانی و سفالی است که زیبایی خاصی به بنا بخشیدهاند. در ابتدای بازدید، کتیبهای سنگی نشاندهنده سال ساخت بنا دیده میشود. طبقه اول ساختمان که روزگاری تلگرافخانه بود، دارای چهار اتاق با سقفهای چوبی تزئین شده است. در این طبقه، دو در ورودی با قوسهای هلالی شکل قرار دارند که به پشتبام رواقها باز میشوند. این بنا در سال ۱۳۹۲ مورد بازسازی قرار گرفته و در فهرست آثار ملی ایران نیز ثبت شده است.
گورستان جن تیس
قبرستان جن تیس در روستای تاریخی تیس در نزدیکی چابهار قرار دارد و به خاطر ویژگیهای منحصربهفرد و مرموز خود از جاهای دیدنی چابهار به شمار میرود. این قبرستان به دلیل داشتن قبرهای بزرگ که بر روی سطح سنگی و صخرهای حفر شدهاند، متمایز است. اندازه بزرگ قبرها و شیوه حفر آنها در بستر سنگی، باعث شده مردم محلی این قبرستان را به اجنه نسبت دهند. البته برخی دیگر معتقدند که این حفرهها اصلاً قبر نبوده و در واقع محل جمعآوری آب بودهاند. قبرستان جن تیس که به قبرستان شماره یک تیس نیز مشهور است، بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و برای علاقهمندان به تاریخ مکانی جذاب است.
روستای رمین
روستای رمین تنها ۷ کیلومتر با چابهار فاصله دارد، این روستا با طبیعت بکر و دیدنیهای منحصربهفردش، از جاهای دیدنی چابهار است که گردشگران را به سمت خود جلب میکند. روستای رمین شامل جاذبههای طبیعی مانند درختان مکرزن با قدمت بیش از ۵۰۰ سال است. اسکله روستای رمین مکانی عالی برای تماشای پهلو گرفتن لنجهای صیادی و قایقسواری است. علاوه بر این، تالاب لیپار و کوههای مریخی چابهار نیز در نزدیکی روستا قرار دارند. همچنین امکاناتی مثل اقامتگاههای بومگردی، بازار ماهیفروشان و فروشگاههای صنایعدستی، اقامت در این روستا را برای گردشگران راحتتر میکند.
قلعه پیروز گت
قلعه پیروز گت، واقع در روستای تیس، حدود 5 کیلومتری شمال غربی چابهار، یکی از آثار تاریخی مهم دوران اشکانیان و ساسانیان است. این قلعه بر روی تپهای مرتفع در میانه دره تیس قرار دارد و دارای دو برج در ضلع شمالی و جنوبی است که احتمالاً برای دیدبانی استفاده میشدهاند. ساختمان قلعه با سنگهای خارا و ملاط ساروج انجام شده که نشاندهنده مقاومت بالای بنا است. در نزدیکی قلعه یک آبانبار باستانی و خندقی به عمق 3 متر قرار دارد که نشان از استراتژیهای دفاعی ساسانیان دارد. این قلعه تاریخی از دیگر جاهای دیدنی چابهار است که در سفر خود میتوانید از آن بازدید کنید.
خلیج پزم
خلیج پزم، یکی از جاهای دیدنی چابهار و جاذبههای زیبا و چشمنواز کنارک است. این خلیج که در فاصله ۶۰ کیلومتری از چابهار و ۱۷ کیلومتری از شهرستان کنارک قرار دارد، به دلیل طبیعت بکر و مناظر خیرهکنندهاش معروف است. خلیج پزم تیاب دارای سواحل زیبای صخرهای و ماسهای است که محلی ایدهآل برای تماشای غروب دلانگیز و پرندگان متنوع است. همچنین، این خلیج دارای غارهای آبی و ساحلی است که اشکال جالبی دارند. یکی از معروفترین آنها، گودالی زیبا به نام چشم اقیانوس است که در زمان پایین آمدن سطح آب نمایان میشود. بازدید از این خلیج با جذابیتهای خاص خود، تجربهای خاطرهانگیز برای گردشگران است.
روستای درک
روستای درک، واقع در جنوب استان سیستان و بلوچستان و در فاصله 170 کیلومتری غرب چابهار، یکی از روستاهای زیبا و خارقالعاده منطقه است. این روستا بر سر راه دو بندر مهم جنوب ایران، یعنی چابهار و بندرعباس قرار گرفته و در مسیر ترانزیتی بندر کنارک و بندر جاسک واقع شده است. ساحل روستای درک به دلیل پاکیزگی و زیبایی بینظیرش شهرت دارد و سه نوع ساحل شنی، ماسهای و مرجانی را کنار هم داراست و از جاهای دیدنی چابهار محسوب میشود. این روستا با اقامتگاههای بومگردی فرصتی برای تجربه غذاهای محلی و فرهنگ بومی را فراهم میکند. همچنین مکانی عالی برای تماشای غروب آفتاب و تجربههای شگفتانگیز طبیعی است.
سواحل مکران
سواحل مکران، از جمله زیباترین و متنوعترین مناظر طبیعی در جنوب شرقی ایران هستند که تجربه سفری فراموشنشدنی را برای گردشگران رقم میزنند. این سواحل از شرق بندرعباس شروع شده و تا مرز ایران و پاکستان امتداد مییابند و از جاهای دیدنی چابهار نیز محسوب میشوند. بندر چابهار، بهعنوان بخشی از این سواحل، ترکیبی منحصربهفرد از بیابان و دریای عمان را به نمایش میگذارد. این سواحل محلی برای تنوع بینظیر پرندگان بومی و مهاجر است. همچنین تلفیق بیابان و دریا، همراه با طلوع و غروب خورشید بر فراز دریا، جذابیت خاصی به سواحل مکران میبخشد. این منطقه نهتنها به خاطر جلوههای طبیعیاش بلکه به دلیل اهمیت تاریخی و استراتژیکی که داشته، نقش مهمی در توسعه بسترهای گردشگری ایران دارد.
روستای شیرگواز
روستای شیرگواز از جاهای دیدنی چابهار، مکانی جذاب و خاص است که به دلیل ویژگیهای منحصربهفرد خود، یکی از جاذبههای گردشگری این منطقه به شمار میآید. نام این روستا از ترکیب دو کلمه شیر و گراز گرفته شده است که نشاندهنده تنوع حیاتوحش اطراف آن است. در گذشته، حیواناتی مانند شیر و گراز در اطراف این دهکده وجود داشتهاند. شغل اصلی ساکنان روستا باغداری و کشاورزی است و در باغهای آن میوههایی مانند پاپایا، موز و انبه کشت میشود؛ و از ویژگیهای خاص این روستا میتوان به تنوع حیات جانوری اطراف آن اشاره کرد. این روستا با ویژگیهای خود و مسیر دسترسی آسان از چابهار برای گردشگران بسیار مقصد جذابی است.
بندر گواتر
بندر گواتر، یکی از جاهای دیدنی چابهار است که در مجاورت دریای عمان در مرز پاکستان واقع شده و تا چابهار حدود ۹۰ کیلومتر فاصله دارد. یکی از ویژگیهای منحصربهفرد آن، قرار گرفتنش در کنار خلیج گواتر است که محل تلاقی دو رودخانه باهوکلات از ایران و نهردشت از پاکستان است. بندر گواتر دارای جاذبههای طبیعی منحصربهفردی از جمله جنگلهای حرا با اکوسیستم منحصربهفردشان است. همچنین بندر گواتر به دلیل وجود موجهای بلند که گاهی ارتفاعشان تا ۱۵ متر میرسد، مکانی جذاب برای علاقهمندان به موجسواری است. مردم این منطقه به خاطر مهماننوازی و خونگرمی خود معروف هستند و بازدید از این مقصد کمتر شناخته شده، یک فرصت گردشگری فوقالعاده است.
سخن آخر
چابهار بهعنوان یکی از زیباترین و غنیترین مقاصد گردشگری کشور، جایگاه ویژهای دارد. در این مطلب ۲۰ تا از بهترین جاهای دیدنی چابهار را از تالابهای رنگارنگ گرفته تا کوههای مریخی، از روستاهای سنتی با بافتی کهن گرفته تا سواحل زیبا و دستنخورده را به شما معرفی کردیم. این شهر نهتنها فرصتی برای استراحت و لذت بردن از طبیعت است، بلکه مکانی است برای آشنایی با فرهنگ و سنتهای منطقهای. امیدواریم که سفرتان به چابهار پر از خاطرات خوش و شیرین باشد.
سؤالات متداول
چابهار کجاست؟
چابهار، تنها بندر اقیانوسی ایران، در جنوب شرقی کشور و در استان سیستان و بلوچستان واقع شده است. این شهر در کرانههای دریای عمان و در نزدیکی خط استوا قرار دارد.
بهترین زمان بازدید از چابهار چه وقتی است؟
بهترین زمان برای بازدید از چابهار، فصول پاییز و زمستان است، زمانی که آبوهوا معتدلتر است و جاذبههای طبیعی مانند ساحل شبتاب بهتر قابل تجربه هستند.
بهترین جاهای دیدنی چابهار کدامند؟
کوههای مریخی، تالاب لیپار (دریاچه صورتی)، گلافشان، بندر بریس، سواحل و روستاهای اطراف چابهار مانند تیس، رمین و کنارک از بهترین جاهای دیدنی چابهار محسوب میشوند.