- ساحل سرخ هرمز؛ ساحلی به رنگ مریخ
- چرا رنگ ساحل جزیره هرمز سرخ است؟
- آیا خاک سرخ هرمز خوراکی است؟
- خاک سرخ هرمز چه خواصی دارد؟
- بهترین زمان بازدید از ساحل سرخ هرمز
- مسیر دسترسی به ساحل سرخ هرمز
- برای بازدید از ساحل سرخ هرمز به چه تجهیزاتی نیاز است؟
- در سفر به ساحل سرخ هرمز کجا اقامت کنیم؟
- برای بازدید از ساحل هرمز باید به چه نکاتی توجه شود؟
- دیدنیهای اطراف ساحل سرخ هرمز
هرمز جزیره شگفتیها و جاذبههای رنگارنگ است. خداوند در این جزیره زیبا هنر خود را به نمایش گذاشته و سفر به آنجا حسی سراسر هراس، حیرت و آرامش را به همراه خواهد داشت. همه اینها دست به دست هم دادهاند تا هرمز مقصد گردشگری ایرانیها و خارجیهای بسیاری باشد. ساحل سرخ هرمز یکی از بخشهای توریستی و مهم این جزیره است که در اوج زیبایی از مسافران خود استقبال میکند. در این مطلب از امروز کجابریم؟! تصمیم گرفتهایم تمامی اطلاعات لازم را در خصوص ساحل سرخ هرمز در اختیارتان قرار دهیم. با ما همراه شوید.
ساحل سرخ هرمز؛ ساحلی به رنگ مریخ
ساحل سرخ از لحاظ رنگ شبیه به مریخ است، اما رنگ قرمز آن بیشتر به چشم میآید و به نمادی از جزیره تبدیل شده است. ساحل سرخ یا همان ساحل خوراکی در بخش جنوبی جزیره هرمز واقع شده و تجربه سفری تکرار نشدنی را برای مسافران به ارمغان میآورد. قدم زدن روی شنهای این ساحل، تماشای طلوع و غروب خورشید و همچنین آب بازی، بخشی از تفریحاتی هستند که باعث شدهاند این جزیره جذابتر شود.
آب دریا در ساحل سرخ تا چند متری به رنگ قرمز دیده میشود و دلیلش هم حل شدن مواد معدنی خاک در آب است. موجهای خروشان قرمز باعث شدهاند این ساحل از دیگر سواحل دنیا متمایز شود و منظره بینظیری را به مسافران هدیه دهد. حتی صدفهای ساحل هم قرمز رنگ هستند و اگر روی شنهای سرخ قدم بزنید، کفشها و لباسهای شما نیز قرمز میشود که البته جای نگرانی نیست؛ زیرا با یک شستشوی ساده این رنگ پاک خواهد شد. این ساحل و منظرههای بینظیری که دارد، سوژههایی عالی برای عکاسی محسوب میشوند و با کمی خلاقیت میتوانید تصاویر بسیار خاصی را ثبت کنید. جزیره هرمز بزرگترین معدن خاک سرخ جهان محسوب میشود و در گذشته میشد برداشت بیرویهای از خاک آنجا داشت، اما امروزه تنها حدود پنج درصد از خاک قابل برداشت است. این خاک برای ساکنان جزیره بسیار پربرکت بوده و منجر به رونق کسب و کارهای محلی شده است.
چرا رنگ ساحل جزیره هرمز سرخ است؟
خاک جزیره هرمز از مواد معدنی مختلف تشکیل شده است که هر کدام یک رنگ دارند و ترکیب آنها با هم طیف رنگی گستردهای را ایجاد میکند که بسیار جالب توجه است. رنگ سرخ ساحل نیز به دلیل ترکیب کانیهای مختلف و حضور پررنگ اکسید آهن است. در حدود ۷۰ درصد از خاک ساحل سرخ هرمز، اکسید آهن وجود دارد. سنگهای مگنتیت، هماتیت و اولیژیست نیز در ترکیباتشان اکسید آهن دارند و تعدادشان در جزیره زیاد است. از دیگر سنگهای معروف در جزیره هرمز میتوانیم به پیریت اشاره کنیم که با نامهایی همچون طلای ابلهان و چشم شیطان نیز شناخته میشود و در ترکیباتش مقدار زیادی سولفید آهن وجود دارد.
آیا خاک سرخ هرمز خوراکی است؟
خاک سرخ هرمز خاصیت خوراکی بودن دارد. گردشگران وقتی در کنار ساحل قدم میزنند میتوانند طعم آن را بچشند. این خاک بین افراد محلی با نامهای گلک یا دلک شناخته میشود. مردم بومی این خاک را در سس و به عنوان ادویه در انواع غذاها، نان، ترشی و مربا استفاده میکنند و طعم خاصی به غذا میدهد.
برای استفاده از خاک سرخ در آشپزی، مردم محلی بعد از اینکه خاک را پاک کردند، کمی آب به آن اضافه میکنند و اجازه میدهند خاک تهنشین شود. بعد از تهنشین شدن، محلول سرخ رنگ و غلیظی به دست میآید که با اضافه کردن کمی نمک به عنوان ادویه در آشپزی استفاده میشود. سوراغ نام یکی از غذاهای دریایی معروف در جزیره هرمز است که آن را با استفاده از این ادویه طبخ میکنند. نوعی نان محلی به نام تمشی هم با این خاک سرخ پخته میشود.
خاک سرخ هرمز چه خواصی دارد؟
خاک ساحل سرخ هرمز دارای ارزش اقتصادی بالایی است در گذشته این خاک در سطح گسترده صادر میشد، اما امروزه برداشت از آن تا حد زیادی متوقف شده است. رنگدانه های بینظیری که در این خاک وجود دارند، آن را در صنعت رنگسازی نیز قابل استفاده کردهاند. از دیگر کاربردهای خاک ساحل سرخ هرمز میتوان به تولید لوازم آرایشی، کاغذ، پلاستیک، ضد زنگ، سرامیکسازی، پودرهای میکرونیزه صنعتی، سیمان، کاشی، سفالگری و شیشه اشاره کرد.
بهترین زمان بازدید از ساحل سرخ هرمز
به دلیل دمای بالا و طاقت فرسای هوا در تابستانهای جزیره هرمز، اوایل بهار، پاییز و زمستان بهترین زمانهای سفر به این جزیره هستند. دمای هوا در این زمانها مناسب بوده و شرجی نیست. در فصل بهار و تعطیلات عید نوروز، جزیره هرمز شلوغتر از زمانهای دیگر است و مسافران با کمبود جا در اقامتگاهها مواجه میشوند.
مسیر دسترسی به ساحل سرخ هرمز
اگر قصد بازدید از ساحل سرخ را دارید، ابتدا باید با استفاده از خودرو، قطار یا هواپیما خودتان را به بندرعباس برسانید. فاصله تهران تا بندرعباس در مسیرهای مختلف متفاوت است، اما اگر بخواهید از مسیر تهران، کاشان، یزد، سیرجان، بندرعباس بروید، باید مسافتی حدود ۱۲۷۵ کیلومتر را طی کنید. وقتی به بندرعباس رسیدید، میتوانید بلیط رفت و برگشت به جزیره هرمز را از آنجا تهیه کنید و سپس در اسکله جزیره هرمز پیاده شوید. این اسکله در بخش شمال غربی جزیره واقع شده است.
از این اسکله میتوانید با استفاده از شناورها به سمت جزیره حرکت کنید. فاصله بندرعباس تا جزیره هرمز از طریق دریا حدود ۱۹ کیلومتر است و تقریبا ۳۰ دقیقه زمان میبرد. نمیتوانید با خودروی شخصی به جزیره بروید و تنها باید از طریق شناورها جابجا شوید.
اگر میخواهید از قشم به سمت جزیره هرمز راهی شوید، قایقهای تندرو اسکله قشم در مدت زمان حدودا ۵۰ دقیقه شما را به مقصد خواهند رساند. به این نکته توجه داشته باشید که باید ساعت ۷ صبح در اسکله حضور داشته باشید، چون شناورها فقط یکبار در روز به سمت اسکله حرکت میکنند. خودروهایی که در جزیره حضور دارند میتوانند گردشگران را به ساحل سرخ هرمز برسانند. با موتور سهچرخ و حتی با پای پیاده هم میتوانید به ساحل بروید.
برای بازدید از ساحل سرخ هرمز به چه تجهیزاتی نیاز است؟
اگر قصد سفر به جزیره هرمز و ساحل سرخ را دارید، بیش از هر چیز به دوربین عکاسی نیاز پیدا خواهید کرد. علاوه بر این، کلاه، آفتابگیر، لباس اضافه، عینک آفتابی، ضد آفتاب و لوازم شنا نیز ضروری هستند. توصیه میکنیم حتما لباس خنک و آزادی به تن داشته باشید تا از تماشای ساحل لذت بیشتری ببرید. اگر هم قصد کمپ شبانه در چادر را دارید، به کیسه خواب، چراغ قوه و لباس گرم نیاز پیدا خواهید کرد.
در سفر به ساحل سرخ هرمز کجا اقامت کنیم؟
برای اقامت در جزیره هرمز گزینههای مختلفی پیش روی گردشگران قرار دارد. یکی از این گزینهها این است که در اقامتگاههای بومگردی که در قسمتهای مختلف جزیره فعال هستند ساکن شوند. حضور در این اقامتگاهها تجربه خاصی را برای آنها رقم خواهد زد و میتوانند با آداب و رسوم، سنتها، طرز پوشش محلی و سبک زندگی بومیان جزیره آشنا شوند. اگر گردشگران به دنبال فضاهای لوکستری میگردند، باید بگوییم در جزیره هتل نیز وجود دارد که میتوانند آنجا اقامت کنند. مردم محلی نیز خانههایشان را با قیمتهای مناسب به مسافران اجاره میدهند. همچنین امکان چادر زدن در کنار سواحل نیز وجود دارد. سواحل آرام و زیبای جزیره هرمز، محلهای مناسب برای کمپ شبانه هستند. پارک ساحلی که در قسمت شرقی جزیره واقع شده، تعدادی آلاچیق دارد که برای چادر زدن بسیار مناسب است.
برای بازدید از ساحل هرمز باید به چه نکاتی توجه شود؟
خاک جزیره هرمز یکی از گنجینههای تجدید ناپذیر کشور است؛ بنابراین گردشگران باید به این موضوع توجه ویژه داشته باشند و این سرمایه ملی را از جزیره خارج نکنند. این خاکها فقط در صورت بودن در بستر جزیره زیبا خواهند بود. همه ساله از اواخر زمستان تا اوایل بهار، لاکپشتهای دریایی برای تخمریزی به ساحل جزیره میآیند. این تخمها حدود ۵۰ روز بعد تبدیل به لاکپشت میشوند؛ بنابراین گردشگران باید خیلی مراقب باشند و محیط امن زندگی آنها را ناامن نکنند. سر و صدا باعث ترساندن این حیوانات و همچنین اختلال در زندگی و تولیدمثل آنها خواهد شد. از طرف دیگر، زباله نریختن در محیط جزیره نیز یکی دیگر از نکات مهم سفر است. مردم جزیره زبان، لهجه و فرهنگ خاص خودشان را دارند و گردشگران باید به این قوانین و آداب احترام بگذارند.
دیدنیهای اطراف ساحل سرخ هرمز
جزیره هرمز برای علاقهمندان به زمینشناسی، حیاتوحش، تاریخ، هنر و عکاسی، جاذبههای زیادی دارد. در سفر به ساحل سرخ هرمز میتوانید از دیدنیهای نزدیک به آنجا نیز بازدید کنید. برخی از این دیدنیها در ادامه معرفی شدهاند:
دره رنگینکمان
دره رنگینکمان که در جنوب غربی جزیره هرمز واقع شده، بیش از ۷۰ نوع کانی را در خود جای داده و طیف رنگی گستردهای ایجاد کرده است. این دره بهترین مکان برای عکاسی و ثبت لحظات رنگی است. خاکهای آنجا نیز ارزش خوراکی و صنعتی دارند.
قلعه پرتغالیها
قلعه پرتغالیها که در شمالیترین نقطه جزیره هرمز واقع شده است، بازماندهای از تجاوز قدرت طلبان تاریخ بوده و دستدرازی آنها به خلیجفارس و جزیره هرمز را روایت میکند. شاهعباس این جزیره را از چنگال پرتغالیها درآورد و بازماندههای این سازه نظامی مایه عبرت ماند.
قلعه پرتغالیها در سال ۱۵۰۷ میلادی به دستور آلبرکرک فرمانده پرتغالی بنا شد. این فرد به خاطر استراتژیهای موفقیتآمیز جنگی که داشت، به نابغه نظامی لقب گرفته بود، اما در جزیره هرمز شکست سختی خورد. بازارچه ساحلی جزیره در کنار این قلعه برگزار میشود و غرفههایی دارد که با برگ نخل درست شدهاند. در این بازارچه سوغاتیهایی همچون صنایع دستی تهیه شده از صدفها، سبدبافی و نقابهای سوزندوزی شده به فروش میرسد.
غار الهه نمکی
غار الهه نمک در دل کوه نمک جزیره قرار گرفته و به دلیل قندیلهای نمکی زیبایی که دارد، گردشگران بسیاری را جذب میکند. این غار طی سالها بر اثر فرسایش آب ایجاد شده است و دیوارههای رنگی و براقی که دارد، چشم هر بینندهای را خیره میکند.
دره مجسمهها
دره مجسمهها در بخش جنوب غربی جزیره قرار گرفته است و صخرههایی دارد که طی میلیونها سال، بر اثر فرسایشهای محیطی به اشکال گوناگون و عجیب درآمدهاند. با دقت در این صخرهها میتوانید شکل حیوانات بسیاری را در آنها تشخیص دهید. انتهای این دره به ساحل زیبای اسپانیایی میرسد.
ساحل نقرهای
ساحل نقره ای در امتداد ساحل سرخ هرمز قرار گرفته است و از تکههای ریز و درشت درخشانی تشکیل شده که با تابش آفتاب منظره چشمنوازی را ایجاد میکنند. این تکهها درواقع سنگهای آذرین و کانیهای سفیدرنگی هستند که میلیونها سال پیش بر اثر فعالیتهای آتشفشانی روی زمین به وجود آمدهاند. این ساحل به ساحل کریستال هم معروف است.
سخن پایانی
جزیره هرمز همچون طلای سرخی است که علاوه بر زیبایی فوقالعاده، مصارف صنعتی بسیاری نیز دارد. سفر به این جزیره مانند سفر به دنیای رنگهاست؛ دنیایی که پشت هر رنگش قصهای دارد و منتظر گردشگرانی است که برایشان بازگو شود. اگر تجربه سفر به ساحل جزیره هرمز را داشتهاید، حتما تجربیاتتان را با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
ساحل سرخ هرمز کجاست؟
این ساحل در استان هرمزگان و در جنوب جزیره هرمز واقع شده است.
علت سرخ بودن رنگ خاک جزیره هرمز چیست؟
حضور ۷۰ درصدی اکسید آهن در خاک سرخ، باعث بروز رنگ سرخ آن شده است.