روستا پالنگان کجاست؟ چگونه به آن سفر کنیم؟ و جاذبه های آن چیست؟

1403/02/23

روستای پالنگان، نگین درخشان استان کردستان است و با معماری منحصر به فرد و طبیعت بکر، لقب‌ «ماسوله کردستان» را به خود اختصاص داده است. این روستای زیبا و دیدنی، که در فهرست میراث ملی ایران به ثبت رسیده، مقصدی ایده‌آل برای عاشقان طبیعت و گردشگری است. گشت‌و‌گذار در کوچه‌های پلکانی روستای پالنگان و تماشای خانه‌های سنگی که بر دامنه کوه ساخته شده‌اند و نفس کشیدن در هوای پاک کوهستان، روح و جان هر گردشگری را تازه می‌کند. از این رو در این مطلب از وبلاگ امروزکجابریم؟! می‌خواهیم سری به روستای پالنگان بزنیم. در این سفر قرار است از معماری شگفت‌انگیز پلکانی روستای پالنگان دیدن کنیم و در طبیعت سرسبز روستا قدم بزنیم. با جاهای دیدنی پالنگان آشنا ‌شویم و در نهایت بگوییم بهترین زمان سفر به روستای پالنگان چه زمانی است. آیا آماده‌اید با ما به روستای پالنگان سفر کنید؟!

تور کردستان

روستای پالنگان کجاست؟

در مرز استان کردستان و کرمانشاه، در دامنه‌ی کوه‌های شاهو، روستای پالنگان همچون نگینی درخشان می‌درخشد. این روستای دیدنی با طبیعت زیبا و تماشایی، هر ساله گردشگران بسیاری را در فصل بهار و تابستان به خود جذب می‌کند. پالنگان از توابع کامیاران است و در ابتدای منطقه اورامان یا هورامان قرار گرفته است و تا کامیاران ۵۷ کیلومتر فاصله دارد. ازجنوب غربی به کوه‌های کل و سرلو و از جنوب شرقی به گردنه زمان گریوه می‌رسد و از سطح دریا، ۱۰۲۰ متر ارتفاع دارد. اقلیمی روستای پالنگان، معتدل و خشک است و در فصل‌های بهار و تابستان با آب و هوایی معتدل و مطبوع، پذیرای گردشگرانی است که این منطقه را برای تفریح انتخاب کرده‌اند. هوای پلنگان در فصل زمستان سرد و برفی است و جلوه های بسیار زیبایی از طبیعت را به نمایش می‌گذارد و سفر به این منطقه در فصل زمستان طرفداران خاص خودش را دارد.

بیشتر بخوانید: ۳۰ تا از بهترین جاهای دیدنی کردستان

مسیر دسترسی به روستای پالنگان

جالب است بدانید روستای پالنگان، مسیرهای مختلفی دارد و از شهرهای مختلف می‌توانید به این روستا دسترسی پیدا کنید.

اگر از تهران و شهرهای مرکزی، راهی روستان پالنگان می‌شوید، بهترین مسیر برای شما رفتن به کرمانشاه است. چرا که مسیر کرمانشاه تا پالنگان تماما اتوبان بوده و ترافیک روانی دارد. پس از رسیدن به کرمانشاه، کافیست به سمت کامیاران حرکت کنید که روستای پالنگان در نزدیکی این منطقه قرار گرفته است.

اگر بخواهید از سنندجبه روستای پالنگان سفر کنید، نیز باید مسیر کامیاران را در پیش بگیرید و وارد جاده روستای «توبره ریز» شوید و مسیر جاده را تا انتها بروید. انتهای این جاده شما را به روستای پالنگان می‌رساند. از طریق پاوه و سروآباد نیز می‌توانید به کامیاران و سپس پالنگان سفر کنید.

بدون شک سفر به این منطقه با ماشین شخصی راحت است اما اگر بخواهید از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید، کافیست خود را به سنندج یا کامیاران برسانید، سپس می‌توانید از مینی بوس‌ها و تاکسی‌های سنندج-کامیاران به روستای پالنگان استفاده کنید.

این را هم بگوییم که در طول مسیر، سر زدن به روستاهای ماویان، گشکی، گازرخانی، بزوش، کاشتر و یوزیدر خالی از لطف نیست.

آدرس روستای پالنگان: مرز استان کرمانشاه و کردستان، شهرستان کامیاران، روستای پالنگان

دلیل نامگذاری پالنگان چیست؟

احتمالاً با شنیدن نام پالنگان، اولین چیزی که به یاد می‌آورید، پلنگ باشد. حدس شما درست است! نام این روستای پلکانی و تماشایی، با پلنگ ارتباط دارد. البته روایت‌های مختلفی درباره نام این روستا وجود دارد که در ادامه به شما می‌گوییم.

برخی از اهالی قدیمی این روستا می‌گویند در گذشته در کوه‌های این منطقه پلنگ زندگی می‌کرده است و به همین علت، مردمان محلی به این روستا «پلنگان» می‌گفتند. با گذشت زمان، این نام به «پالنگان» تغییر یافته است.

اما بعضی دیگر از مردم روستا می‌گویند که «پال» در زبان کردی به معنی «تکیه‌گاه» است. از آنجایی که خانه‌های این روستا به صورت پلکانی و بر روی دامنه کوه ساخته شده‌اند، به نظر می‌رسد که بر روی هم تکیه داده‌اند و به همین علت، این مکان به «پالنگان» معروف شده است.

کدام داستان درست است؟ هیچ پاسخ قطعی برای این سوال وجود ندارد. هر دو داستان قدمت تاریخی دارند و هر کدام می‌توانند دلیل نامگذاری این روستا باشند.

مهم این است که پالنگان، چه به خاطر پلنگ و چه به خاطر تکیه‌گاه‌هایش، به یکی از زیباترین روستاهای ایران تبدیل شده است. روستایی با معماری پلکانی منحصر به فرد، طبیعت بکر و تماشایی و مردمانی خونگرم و مهمان‌نواز که می‌تواند سفری به یاد ماندنی از غربی‌ترین روستاهای ایران برای شما رقم بزند. پس در این سفر تا می‌توانید  از زیبایی‌های این روستای پلکانی لذت ببرید.

آشنایی با اقلیم و معماری روستای پالنگان

سفر به پالنگان، سفری به دل طبیعت و تاریخ است چرا که قدمت روستا به دوره سامانیان می‌رسد. در طول این سفر، از جاده‌ای زیبا و تماشایی عبور خواهید کرد که مناظر خیره‌کننده‌ای را به شما هدیه می‌دهد.

در انتهای این جاده، در میان کوه‌ها و در دل دره‌ای به نام تنگی ور تا تنگیور، روستای پالنگان منتظر شما است. با دیدن این روستای پلکانی، غرق تماشای معماری چشم‌نواز و طبیعت زیبا و دل‌انگیزش خواهید شد و به احتمال زیاد روستای ماسوله در استان گیلان را به یاد می‌آورید.

اگر از جاده فرعی وارد پالنگان ‌شوید، منظره‌ای بی‌نظیر از درختان بلوط و زمین‌های کشاورزی پیش روی شما قرار می‌گیرد. این منظره، حس و حالی خاص به شما می‌دهد و گویی وارد دنیای دیگری می‌شوید. به همین علت، جاده فرعی ورودی به روستای پالنگان به «دورازه ورود به بهشت پنهان» معروف شده و روی تابلوهای ورودی پالنگان نوشته شده: به پالنگان، بهشت گمشده کردستان خوش آمدید.

مردمان مهمان‌نواز و خونگرم کرد این روستا، در خانه‌های سنگی خود در دو سوی دره تنگی‌ور زندگی می‌کنند. در پالنگان خبری از آپارتمان‌های چند طبقه و ساختمان‌های بلند مرتبه نیست، بلکه تا چشم کار می‌کند، خانه‌هایی را می‌بینید که در دو طرف دامنه شرقی و غربی ساخته شده‌اند.

سقف یک خانه، حیاط خانه همسایه پایینی است. هر زمان که به روستا سفر کنید، زنان و دخترانی را می‌بینید که با لباس‌های محلی رنگارنگ خود مشغول کار و تلاش و انجام امور روزانه هستند.

خانه‌های روستای پالنگان با استفاده از مصالحی که در اطراف این روستا یافت می‌شود، مثل سنگ و چوب و گل روی شیب ملایم کوه ساخته شده است. بدون شک قدمت روستا و مردمان خونگرم آن، اصالت این مرز و بوم را نشان می‌دهد.

آداب و رسوم مردم روستای پالنگان

مردم روستای پالنگان کورد هستند و به گویش اورامی صحبت می‌کنند. آنها مانند سایر مسلمان، اعیاد مذهبی مانند عید فطر، عید قربان و میلاد پیامبر را جشن می‌گیرند. علاوه بر این در مناسبت‌های مختلف، مراسم خاصی در روستا برگزار می‌شود. یکی از این مراسم، نوروز کوردی است.

نوروز کوردی فقط یک جشن نیست، بلکه نمادی از امید و نو شدن برای مردم پالنگان است. در این روز، مردم با پوشیدن لباس‌های نو، به دور یکدیگر جمع می‌شوند و با رقص و آواز، به استقبال بهار می‌روند.

مردان روستای پالنگان در سوارکاری مهارت دارند و اغلب در مسابقات اسب‌‌سواری شرکت می‌کنند. گرزبازی، قل قلان و چاک چاک از دیگر بازی‌هایی است اهالی روستا در اوقات فراغت انجام می‌دهند.

اگر در فصل بهار و اردیبهشت ماه به روستای پالنگان سفر کنید، می‌توانید یکی از زیباترین صحنه‌ها، یعنی کوچ عشایر را ببینید. آب‌وهوای بهاری و معتدل در فصل بهار، عشایر را به این سمت می‌کشاند. عشایر در هنگام کوچ، مراسم سنتی مانند موسیقی گریان، چپله و سیاچمانه اجرا می‌کنند که برای گردشگران بسیار جذاب است.

در یک کلام سفر به پالنگان در نوروز کردی، تجربه‌ای منحصر به فرد و فراموش‌نشدنی خواهد بود. در این سفر، نه تنها می‌توانید از زیبایی‌های این روستای پلکانی لذت ببرید، بلکه می‌توانید در کنار مردم محلی، نوروز کردی را جشن بگیرید و با فرهنگ و رسوم آنها آشنا شوید.

جاهای دیدنی روستای پالنگان

روستای پالنگان، فقط به خاطر معماری پلکانی و فرهنگ غنی‌اش مشهور نیست، بلکه طبیعتی بکر و دل‌انگیز دارد. در این روستا، شاهد چشمه‌های جوشان، رودخانه‌های خروشان و مناظر کوهستانی چشم‌نواز خواهید بود.

از جمله چشمه‌های معروف این روستا می‌توان به چشمه‌های سید علاالدین، خاتون و شیته اشاره کرد که در باغ شیخ عمر قرار گرفته‌اند.

علاوه بر چشمه‌ها و رودخانه‌ها، مناظر کوهستانی پالنگان نیز بسیار دیدنی هستند. در این منطقه می‌توانید از پیاده‌روی در طبیعت، کوهنوردی و تماشای مناظر بکر و تماشایی لذت ببرید. در ادامه لوکیشن های دیدنی روستای پالنگان را به شما معرفی می‌کنیم:

آبشارهای پالنگان

در کنار چشمه‌های جوشان و رودخانه‌های خروشان، در دل روستای پالنگان آبشارهای زیبایی نیز وجود دارد. یکی از زیباترین آبشارهای پالنگان را می‌توانید در باغ شیخ عمر ببینید که از میان انبوه درختان جاری است. برای رسیدن به آبشارهای پالنگان، باید از امتداد رودخانه را به سمت بالا حرکت کنید. پس از حدود نیم ساعت پیاده‌روی در میان طبیعت بکر و تماشایی این روستا، به سرچشمه آبشارها خواهید رسید.

در طول مسیر، می‌توانید از تماشای مناظر کوهستانی و سرسبزی درختان لذت ببرید و از هوای پاک و خنک کوهستان تنفس کنید. همچنین، اگر اهل کوهنوردی هستید، می‌توانید از مسیرهای کوهستانی برای رسیدن به آبشارها استفاده کنید.

قلعه روستای پالنگان

در کنار طبیعت بکر و معماری پلکانی، روستای پالنگان، جاذبه‌های تاریخی دیگری نیز دارد که یکی از آنها قلعه تاریخی این روستا است. این قلعه در 800 متری جنوب شرقی روستا و در نزدیکی چشمه‌های شیخ علاالدین، شیخ خاتون و شیخ عمر در ارتفاع کوه قرار گرفته است.

قلعه پالنگان در گذشته محل فرمانروایی امرای کلهر بوده و بعدها توسط خاندان اردلان تصرف شده است و بیش از 470 سال محل حکومت آنها بوده است. این قلعه از آثار ملی ایران به شمار می‌آید و قدمت آن به طور دقیق مشخص نیست.

در حال حاضر دروازه و پل تنها بقایای باقی مانده از قلعه هستند. باستان‌شناسان معتقدند که این قلعه در دوره اشکانیان ساخته شده و در دوره ساسانیان مرمت و بازسازی شده است.

بهترین زمان سفر به روستای پالنگان

روستای پالنگان، در هر فصل از سال زیبایی‌های خاص خود را دارد و می‌تواند مقصدی ایده‌آل برای سفر باشد. اینکه بهترین فصل سفر به این منطقه چه زمانی است، تا حد زیادی به سلیقه شما در سفر بستگی دارد. در ادامه شرایط آب و هوایی روستای پالنگان در فصل های مختلف را برای شما توضیح می‌دهیم:

سفر به پالنگان در فصل بهار و تابستان

در فصل بهار و تابستان، دشت‌های اطراف روستا پوشیده از گل‌های لاله رنگارنگ می‌شوند و منظره‌ای بدیع و چشم‌نواز خلق می‌کنند. آبشارهای خروشان، رودهای پرآب و باغ‌های سرسبز، طراوت و شادابی را به این منطقه هدیه می‌دهند.

فصل‌های بهار و تابستان بهترین زمان برای رفتن به پالنگان و تماشای طبیعت بکر و تماشایی آن است. در این فصل می‌توانید از پیاده‌روی در طبیعت، کوهنوردی، تماشای مناظر و لذت بردن از هوای پاک و خنک کوهستان لذت ببرید.

سفر به پالنگان در فصل پاییز و زمستان

اگر اهل سفرهای خاص و طبیعت‌گردی در هوای سرد هستید، پالنگان در پاییز و زمستان نیز دیدنی است. در این فصل‌ها، روستا با رنگ‌های پاییزی خودنمایی می‌کند و منظره‌ای متفاوت و تماشایی را به نمایش می‌گذارد. البته باید توجه داشته باشید که در این فصل‌ها هوا سردتر می‌شود و ممکن است بارش برف نیز داشته باشد.

در هر فصلی که به پالنگان سفر می‌کنید، می‌توانید از مهمان‌نوازی گرم مردم این روستا، چشیدن غذاهای محلی و لذت بردن از فرهنگ و رسوم غنی آنها بهره‌مند شوید.

نکاتی برای برنامه‌ریزی سفر به روستای پالنگان

در این بخش نکاتی را به شما یادآوری می‌کنیم تا بر اساس آن برای سفر خود برنامه‌ریزی کنید و سفر خوبی داشته باشید.

  • اگر در فصل بهار و تابستان به پالنگان سفر می‌کنید، حتما از قبل محل اقامت خود را رزرو کنید، زیرا در این فصل‌ها تقاضا برای سفر به این روستا زیاد است.
  • برای سفر به پالنگان، لباس و کفش مناسب فصل را به همراه داشته باشید.
  • اگر اهل کوهنوردی هستید، می‌توانید از مسیرهای کوهستانی برای رسیدن به روستا استفاده کنید.
  • در پالنگان سوغاتی‌های متنوعی مانند صنایع دستی، لباس‌های محلی و غذاهای سنتی وجود دارد که می‌توانید از آنها به عنوان یادگاری سفر خود تهیه کنید.

جمع بندی و سخن پایانی

در این مطلب درباره روستای پالنگان و معماری روستای صحبت کردیم و مسیر دسترسی و آدرس دقیق روستای پالنگان را در اختیار شما قرار دادیم. همچنین اشاره کردیم که دلیل نامگذاری روستا چیست. آداب و رسوم مردم محلی و جشن های این روستا را توضیح دادیم.

دیدنی‌های روستا را به شما معرفی کردیم و در نهایت گفتیم مناسب‌ترین فصل سفر به روستا چه زمانی است. در نهایت نکاتی را یادآوری کردیم که به شما کمک میکند سفر راحتی داشته باشید.

امیدواریم سفر به پالنگان برای شما خاطره‌ای خوش و فراموش‌نشدنی باشد و از سفر به این روستای زیبا و دیدنی غرب ایران لذت ببرید.

تور داخلی

سوالات متداول

روستای پالنگان کجاست؟

روستای پالنگان یکی از روستاهای مرز بین کرمانشاه و کردستان است و در نزدیکی منطقه کامیاران قرار گرفته است.

شهرت روستای پالنگان به چه دلیل است؟

پالنگان به دلیل معماری منحصر به فرد و خانه‌های پلکانی، به «بهشت گمشده» و «ماسوله کردستان» معروف شده است.

سوغات پالنگان چیست؟

میوه‌هایی مانند انار، هلو، زردآلو، انجیر و لبنیات مانند کشک، دوغ، ماهی، عسل طبیعی و صنایع دستی نظیر گیوه و جاجیم از جمله معروف‌ترین سوغاتی‌های روستای پالنگان هستند.

بهترین فصل سفر به پالنگان چه زمانی است؟

فصل بهار و تابستان بهترین فصل‌های سفر به این روستا است چراکه در این فصل‌ها، هوا بسیار معتدل و مطبوع می‌باشد.





1403/02/23

بحث و تبادل نظر
نظرات تعداد کاراکترهای باقی مانده: 300
رد کردن